Otizm Tanısı Nasıl Konulur

  • Anasayfa
  • Otizm Tanısı Nasıl Konulur

Otizm spektrum bozukluğu tanısında altın standart ADOS ve ADI-R yapılandırılmış muayene görüşmeleridir. ADI-R görüşme eğitimi sadece yurtdışında alınmaktadır ve 4-5 saat kadar süren muayene yöntemidir. Bu nedenle kullanımı kısıtlıdır. ADOS ise standart değerlendirme ortamı sunan 1saatlik yapılandırılmış değerlendirme yöntemidir.
Kliniğime başvuran çocuklarda otizm çekirdek belirtilerini taradıktan sonra aileyi çocuk ile serbest etkileşim ya da yapılandırılmış crowell gözlemi yaptığım aynalı odaya alıyorum.takipler içinse gelişim testleri ve otizm değerlendirme ölçeklerini kullanıyorum.

Aynalı oda; aile ve çocuğun baş başa oyun odasında etkileşime girerken doktorun ayna arkasında gözlem yapmasını sağlamaktadır. Bazen muayene sırasında aileler çocuklarını ‘hocam evde yapıyor aslında yabancıların yanında yapmıyor’ şeklinde ifade ediyor. Aynalı oda ile aileye doğal oyun ortamı sunulur ya da bazen yönergeler verilir. Bebek ruh sağlığında aynalı oda gözlemi altın standarttır. Aynalı oda ailenin çocuk ile etkileşimi, çocuğun mesajlarını ne kadar okuyabildiği, nasıl uyaran sunduğu, çocuğun kurduğu oyun,ulaşılabilirlik gibi değerli bilgiler sunar.


Ayrıca Konuşma gecikmesi olan her çocukta detaylı işitme değerlendirmesi (KBB ), otizm spektrum bozukluğunda ayrıca nöroloji, genetik konsültasyonu istiyoruz. Ama burada dikkat edilmesi gereken şudur bu branşların değerlendirmesi için bekleyerek zaman kaybetmemelisiniz. Çocuk psikiyatri uzmanınız tanıyı koyduktan sonra tedaviye başlayıp diğer bölüm muayenelerini bu süreçte yönetmelisiniz. Özel eğitimi geciktirmeyin.

 


 

adana otizm , adana aynalı oda, adana çocuk psikiyatri,otizm nedir,otizm tedavisi,konuşmada gecikme

Fatma Akkuş Özdemir - Adana Çocuk ve Ergen Psikiyatri, Çocuk psikolojisi web tasarım ajansı iletişim